Home Woningmarkt Nieuws De voordelen om een huis te kopen in 2012

De voordelen om een huis te kopen in 2012

Om een woning te kopen zijn de huidige omstandigheden in de markt al enige tijd gunstig. Dit komt omdat de prijs van koopwoning aanzienlijk is gedaald en het aanbod groot is. Daarnaast is de hypotheekrente laag en is de overdrachtsbelasting blijvend verlaagd naar 2%. Juist in 2012 is het nu een goed moment voor potentiële kopers om over te gaan tot aankoop en niet langer te wachten op wellicht nog verdere prijsdalingen. Naast de huidige gunstige voorwaarden om een woning te kopen wordt het voor kopers namelijk, zoals het er nu uit ziet, vanaf 2013 veel moeilijker gemaakt een huis te kopen.

Overdrachtsbelasting

Vanuit de overheid is er een akkoord over de bezuinigingen gekomen. In dit akkoord is meegenomen dat de overdrachtsbelasting definitief op 2% blijft. Het definitief verlagen naar 2% is geweldig nieuws voor huizenkopers. Op deze manier kan er tot duizenden euro's worden bespaard.

Lage rente

Als er weinig vraag is naar hypotheken, daalt de variabele rente. Die hypotheekrente heeft op dit moment een dieptepunt bereikt. Met andere woorden: geld lenen voor de aankoop van een huis is goedkoper geworden. Dezelfde woning brengt nu lagere maandlasten met zich mee dan vóór de crisis.

Prijs van de woning

Er is een groot aanbod van woningen die te koop staan. Om toch te kunnen verkopen, zijn eigenaren hierdoor bereid om te zakken in prijs. Daarnaast zijn de prijzen van huizen de laatste jaren al gedaald.

Aanpassing hypotheek

Zoals het akkoord nu aangeeft worden er vanaf 2013 alleen nog annuïteitenhypotheken verstrekt. Met deze vorm van hypotheek moet dan volledig afgelost worden in 30 jaar. Door deze hypotheek als maatstaf te nemen zullen de maandlasten aanzienlijk hoger worden. Daarnaast wordt gedurende de gehele looptijd van de hypotheek de hypotheekrenteaftrek steeds minder. Tevens mag de maximale hypotheek van een koper vanaf volgend jaar 100% van de woningwaarde zijn. Nu is dat nog 106%. Het betekent dat kopers altijd eigen geld moeten inbrengen voor bijvoorbeeld notariskosten, inschrijven akte, overdrachtsbelasting en woningtaxatie.

 

Huis kopen in 2012 Huis kopen in 2013
(gedeeltelijk) Aflossingsvrij lenen is mogelijk   Hypotheek moet volledig worden afgelost in 30 jaar  
Meerdere hypotheekvormen zijn mogelijk Enige hypotheekvorm is annuiteitenhypotheek
106% van de waarde woning in hypotheek 100% van de waarde woning in hypotheek

 

De gunstige huizenprijzen en de kans om nog (deels) aflossingsvrij te lenen, zouden kopers zeker moeten bewegen om in 2012 nog een woning te kopen. Daarnaast is er nog de lage overdrachtsbelasting en de mogelijkheid om een bankspaarhypotheek ( banksparen ) af te sluiten om zo optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

 

<