Home Woningmarkt Nieuws Verschil in aankoop bestaande woning en nieuwbouw huis

Verschil in aankoop bestaande woning en nieuwbouw huis

Als u een huis koopt, maakt het veel verschil of dit een nieuwbouwhuis of bestaande woning is. In het artikel "Welke stappen moet u ondernemen voor de aankoop van een huis" staat vermeld hoe de aankoop van een huis verloopt. In dit artikel staan de verschillen in de aankoop tussen een bestaande woning en een nieuwbouwhuis. Dit geldt niet alleen voor de staat van het huis, maar ook voor de kosten en de wijze van betalen. Bij vrijwel elke aankoop van een huis is een hypotheek van belang.

Bestaand of nieuwbouw

Kiest u voor nieuwbouw, dan heeft u andere kosten dan wanneer u een bestaand huis koopt. Ook sluit u een andere koopovereenkomst af.

Verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw

Nieuwbouw

Bestaande bouw

Aankoopkosten

Meestal vrij op naam (v.o.n.). De meeste kosten zijn al verwerkt in de aankoopprijs.

Meestal kosten koper (k.k.). Alle kosten bij de aankoop van een woning zijn voor rekening van de koper. Deze kosten zijn niet in de aankoopprijs verrekend.

Onderhoud

Met een nieuwbouwwoning heeft u de eerste jaren normaal gesproken niet of nauwelijks onderhoudskosten.

Een bestaande woning vraagt onderhoud en dat brengt kosten met zich mee.

Koopovereenkomst

U betaalt het bedrag voor de woning in termijnen uit een bouwdepot. Het bouwdepot is een speciale rekening waarmee de facturen van elke fase van de bouw worden betaald. Bij aankoop is niet helemaal zeker wanneer u de sleutel krijgt.

U betaalt het bedrag voor de woning in één keer. U spreekt af wanneer u de sleutel krijgt.

 

Extra kosten bij nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning kunt u met extra kosten te maken krijgen, zoals:

Meerwerk. Kiest u voor iets extra's bij het huis of voor een luxere uitvoering? Dan betaalt u extra kosten voor meerwerk hiervan.

Bouwrente. Als de aannemer al aan de bouw was begonnen voordat u het huis kocht, dan kan hij u hiervoor bouwrente in rekening brengen. Deze bouwrente kunt u meefinancieren in uw hypotheek.