Home Woningmarkt Nieuws Aftrekbare kosten van een hypotheek, welke zijn het

Aftrekbare kosten van een hypotheek, welke zijn het

Bij het afsluiten van een hypotheek voor een eigen woning dat dient als hoofdverblijf heeft u aftrekbare kosten voor de inkomstenbelasting. Van deze kosten zijn de meeste kosten eenmalig, maar de hypotheekrente zult u langdurig van uw inkomen mogen aftrekken. Het benutten van deze fiscale voordelen maken het afsluiten van een hypothecaire geldlening zeer aantrekkelijk.

Waarvoor kunt u een hypotheek afsluiten?

 • Voor de aanschaf van een woning dat u gaat betrekken als hoofdverblijf;
 • Voor de financiering van een verbouwing van uw woning dat dient als hoofdverblijf;
 • Als u tijdelijk twee koopwoningen bezit en een overbruggingshypotheek nodig heeft.

Bij bovenstaande situaties zijn een groot aantal posten aftrekbare kosten hypotheek. U trekt deze kosten af van uw loon en inkomen in Box 1 van de inkomstenbelasting.

Welke hypotheek kosten zijn aftrekbaar?

 • De rente die u betaalt over de hypotheek;
 • De afsluitkosten bij de aankoop van de woning;
 • De notariskosten van de hypotheekakte en de royementskosten;
 • De taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek;
 • De kosten voor het doorhalen van de (oude) hypotheek;
 • De kosten voor het inschrijven van uw woning in het kadaster;
 • De bouwrente bij nieuwbouw die u betaalt na het tekenen van de koopovereenkomst;
 • De kosten voor de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie ( NHG ).

Welke hypotheekrente is aftrekbaar?

De hypotheekrente is aftrekbaar indien de woning als hoofdverblijf wordt aangemerkt. Als u tijdelijk 2 woningen hebt, waarvan er 1 te koop staat en de andere woning wordt betrokken als hoofdverblijf, zijn kosten voor beide woningen aftrekbaar. Dit is een tijdelijke maatregel tot 2013. Een voorwaarde is wel dat het eerste huis, waar u woonde, niet wordt verhuurd. Voor een tweede huis of vakantiewoning met hypotheek is de rente niet aftrekbaar aangezien het geen hoofdverblijf is.

Als u uw eigen woning dat dient als hoofdverblijf gaat verbouwen, verbetering van de woning, en daarvoor een verbouwingshypotheek of lening afsluit zijn de kosten aftrekbaar. Dit geldt tevens voor een garage die aan uw huis vast zit of direct bij het huis hoort. Daarnaast valt er onder verbetering van de woning, bijvoorbeeld een verbouwing, ook aan de aanleg van uw tuin.

Bij de aanschaf van een woning of verbetering van de woning is een hypotheek meestal onontkoombaar. Door de aftrekbaar van de kosten is het een zeer aantrekkelijke manier voor de financiering ervan. Natuurlijk is het voor u wel zeer belangrijk om te kijken hoe u de kosten kunt verlagen door een goede hypotheek ( bij bank of verzekeraar ), makelaar en notaris te nemen.