Home Woningmarkt Nieuws Juli wordt de maand om een huis te kopen

Juli wordt de maand om een huis te kopen

Deze maand lijkt de beste maand te worden om een woning te kopen. Er gaan namelijk veel veranderingen plaats vinden en hebben reeds plaats gevonden op de woningmarkt en voor de verstrekking van een hypotheek. De veranderingen wijzen erop dat juli de maand gaat worden voor het aanschaffen van een nieuwe woning.

Dalende huizenprijzen

Sinds de afgelopen jaren is er tendens van dalende huizenprijzen. Het betreft momenteel een kopersmarkt waardoor er meer aanbod is van koopwoningen dan dat er vraag is. Hierdoor ben je als koper in een zeer gunstige onderhandelingspositie. Vooral woningen die al meer dan een jaar te koop staan zijn al gemiddeld 15% in prijs gedaald.

Verlaging overdrachtsbelasting

Per 1 juli heeft de overheid voor een periode van 1 jaar de overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2%. De overheid heeft aangegeven dat het een tijdelijke verlaging is. Deze overdrachtsbelasting geldt voor bestaande woningen en niet voor nieuwbouw.

Verhoging hypotheekrente

De ECB heeft afgelopen week de rente verhoogd en de verwachting is dat de ECB in de aankomende tijd nog een paar verhogingen gaat doorvoeren. Dit betekent dat het te verwachten is dat de hypotheekrente tevens zal gaan stijgen.

Aanpassing regels hypotheekverstrekking

Per 1 augustus scherpt het ministerie van Financien de normen voor het verkrijgen van een hypotheek aan. De hypothecaire financiering wordt beperkt tot 110% van de waarde van de woning. Daarnaast mag de verstrekte geldlening nog maar voor maximaal de helft aflossingsvrij zijn en de mogelijkheden om af te wijken van de inkomensnorm worden beperkt.