Home Woningmarkt Nieuws Aankoop van een woning, wat te doen.

Aankoop van een woning, wat te doen.

Waar krijgt u mee te maken en bij de aankoop van een woning en waar moet u op letten? Hieronder ziet u de stappen die u doorloopt als u een huis koopt en per stap een uitleg wat u dient te ondernemen. De mogelijkheid bestaat dat een hypotheekadviseur u kan begeleiden met het afsluiten van een hypotheek.

  • Stap 1; Hoeveel kunt u lenen? Laat door een hypotheekadviseur berekenen hoeveel u maximaal kunt lenen aan hypothecaire geldlening.
  • Stap 2; Zoek een geschikte woning. U kunt zelf zoeken via het internet, de krant of uw netwerk. Tevens bestaat de mogelijkheid om dit via de makelaar te regelen.
  • Stap 3; Advies en aanvraag hypotheekoffertes. Er zijn verschillende hypotheeksoorten. Laat u goed adviseren welke voor u best geschikt is. Vraag hierbij meerdere hypotheekoffertes aan, zodat u deze kunt vergelijken.
  • Stap 4; Tekenen koopcontract. Bent u het eens over de prijs van de woning, dan tekent u samen met de verkoper een voorlopig koopcontract. Nadat u dit heeft ontvangen, heeft u nog drie dagen bedenktijd of u de woning echt wilt kopen. Tevens is hier in opgenomen dat het koopcontract wordt ontbonden in de hypothecaire geldlening niet wordt verstrekt.
  • Stap 5; Taxatie van de woning. Een taxateur stelt de waarde van de woning vast en stelt een taxatierapport op. Meestal is een taxatierapport verplicht.
  • Stap 6; Bouwkundige keuring. Wilt u weten of het huis verborgen gebreken heeft laat dan een bouwkundig rapport opstellen. Een bouwkundig rapport is soms verplicht om de hypotheek te kunnen krijgen.
  • Stap 7; Bankgarantie. Als de koopovereenkomst is gesloten vraagt de verkoper u meestal om een waarborgsom te betalen van meestal 10% van de verkoopprijs. U kan via een bankgarantie deze waarborgsom regelen met de verkoper. De bank staat dan garant voor de waarborgsom.
  • Stap 8; Tekenen hypotheekofferte. Uw hypotheekverstrekker geeft aan welke documenten u nog moet aanleveren om de hypotheek af te kunnen sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een loonstrook en werkgeversverklaring. Als deze documenten zijn ontvangen en beoordeeld kan de hypotheek worden verstrekt.
  • Stap 9; Overdracht van de woning. U bent eigenaar van de woning als bij het kadaster het huis op uw naam staat. De notaris stelt daarvoor een transportakte op. Voor de registratie van uw hypotheek stelt de notaris een hypotheekakte op. Als u deze aktes bij de notaris hebt getekend, is de koop officieel.