Home Woningmarkt Nieuws Controle op hoogte van hypotheekrente

Controle op hoogte van hypotheekrente

Volgens de consumentenbond dient er een onafhankelijke instantie te komen die de hoogte van de hypotheekrente voor koopwoningen op redelijkheid moet gaan toetsen. Dat heeft de bond donderdag bekend gemaakt. De belangenvereniging voor consumenten haalt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aan als voorbeeld. De NMa toetst nu al de tarieven in de energiesector. Als de energiebedrijven hoge tarieven rekenen zonder legitieme argumenten kan de NMa ingrijpen.

De consumentenbond pleit al langer voor verlaging van de hypotheektarieven. Volgens de bond is de hypotheekrente gemiddeld 1% te hoog. De bond wijst op het verschil tussen de rente die consumenten krijgen op een spaarrekening en de hypotheekrente. Volgens de banken hebben zij het verschil nodig voor het opbouwen van kapitaal voor het verstrekken van nieuwe hypotheken.

Daling huizenprijs

Naast de te hoge hypotheekrente zit de woningmarkt nog steeds op slot. De verkoop van woningen is het eerste kwartaal gedaald en is momenteel het slechtste kwartaal sinds de recessie. Hierdoor zal de NVM een daling verwachten van 5% van de huizenprijzen. Zie ook artikel "Woningmarkt nog lang niet uit de recessie".