Home Woningmarkt Nieuws Woningmarkt nog lang niet uit de “recessie”

Woningmarkt nog lang niet uit de "recessie"

De woningmarkt is, door de achterblijvende verkoop van woningen, nog lang niet uit de "recessie". Vergeleken met het voorgaande kwartaal is de verkoop van woningen in het eerste kwartaal met 14,3% gedaald. Het aantal verkochte woningen door de makelaars die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is uitgekomen op 21.536. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de NVM. Hiermee komt dit kwartaal op slechtste kwartalen sinds het dieptepunt van de economische crisis.

De prijs van de gemiddelde verkochte woning ligt 1% lager dan in het vierde kwartaal en komt uit op € 227.000,-. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 is er sprake van een daling met 1,6%. ''Terwijl de economie weer aantrekt blijven consumenten op de woningmarkt afwachtend. Aan bijvoorbeeld de bezoekersaantallen op Funda (de grootste zoeksite voor koopwoningen) zien we dat de verhuisbehoefte groot is, maar dat kopers uiteindelijk de stap toch niet durven te zetten'', zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Lagere huizenprijs

Het aantal transacties in het afgelopen kwartaal is vergelijkbaar met het slechte derde kwartaal van 2010 en daarmee één van de minste kwartalen sinds het dieptepunt van de kredietcrisis. De NVM verwacht dat de huizenprijzen in de rest van het jaar verder onder druk komen te staan. ''We houden rekening met een terugval tot 5%'', aldus Hukker.

Hukker maakt zich zorgen over de aanhoudende malaise op de woningmarkt. ''We hadden al voorspeld dat de kleine eindejaarsrally van 2010 niet blijvend zou zijn'', aldus de bestuursvoorzitter. Kopers worden volgens hem ontmoedigd door het kieskeurige gedrag van banken, de financieringsproblemen bij particuliere erfpacht en het ontbreken van maatwerk richting consument. Daardoor krijgen veel potentiële kopers hun hypotheek niet rond. Volgens Hukker ontbreekt het aan regie in de maatregelen die thans rond de financiering van woningen worden genomen.