Home Woningmarkt Nieuws Hypotheekrenteaftrek, duidelijkheid gewenst

Hypotheekrenteaftrek, duidelijkheid gewenst

Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zou nu slecht zijn omdat de woningmarkt stagneert. Maar het zou wel goed zijn een besluit te nemen over wanneer de aftrek afgeschaft gaat worden. "Als je zegt vanaf 2020 of 2025 de aftrek geleidelijk te zullen schrappen, dan kunnen marktpartijen hierop anticiperen", aldus president Nout Wellink donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2010 van De Nederlandsche Bank (DNB).

IMF

Hiermee schaart Wellink zich achter de opvattingen die het Internationaal Monetair Fonds eerder deze week naar buiten bracht over de aftrek van de rente voor een hypotheek (zie artikel Hypotheekrente weer ter discussie). "Het is in essentie hetzelfde als wat bij de pensioenen speelt", aldus Wellink. "Als je volgend week zou zeggen dat de pensioenleeftijd 67 jaar wordt, dan kunnen mensen zich er niet op voorbereiden".

Duidelijkheid

De termijn waarop de hypotheekrenteaftrek aangepakt zou kunnen worden moet duidelijk en geloofwaardig zijn, maar ook ver genoeg liggen om geen problemen te veroorzaken in de woningmarkt, aldus de DNB-president. Daarnaast dient een ingrijpende maatregel als afschaffing van de hypotheekrenteaftrek genomen te worden tijdens een hoogconjunctuur. Die hoogconjunctuur komt er voorlopig niet. De economische groei zal namelijk de komende jaren gematigd zijn.