Home Woningmarkt Koopwoning

Koopwoning

Een koopwoning is een woning die wordt gekocht door een particulier om in te wonen of als investering. De meeste koopwoningen worden gefinancierd met een hypothecaire lening van een bank. Er zijn verschillende vormen van hypotheken waaruit de koper kan kiezen. koopwoning

Waarde opbouw

Bij het kopen van een woning heeft iemand doorgaans meer keus dan bij huren. De koopwoning kan naar eigen wensen worden verbouwd, waardoor de woning meer waard kan worden. Door enerzijds de waardestijging van de woning en anderzijds het aflossen op de hypothecaire lening wordt aan een eigen bezit gebouwd. Ook inflatie werkt in het voordeel, want de nu geleende euro wordt in de loop der jaren minder waard.

Lees meer...

 

Nationale Hypotheek Garantie, wat is dat?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een landelijk geldende regeling waarmee kopers een woning makkelijker kunnen financieren. Voorheen was dit de gemeentegarantieregeling. De NHG is een zekerheid voor de geldverstrekker. Hierdoor kan de geldverstrekker een lagere hypotheekrente aanbieden. Dit voordeel kan oplopen tot maximaal een half procent ten opzichte van leningen zonder NHG. De hypotheekgarantie geldt zowel voor de financiering van de aankoop van een bestaande woning als van een nieuwbouwwoning. Men heeft bij de NHG in principe geen eigen geld nodig, maar ook met eigen geld is de NHG mogelijk.

Lees meer...

 

Hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar

Een van de belangrijkste wijzigingen in de Wet Inkomstenbelasting 2001, in verband met de aftrekbare kosten van een eigen woning, is dat de betaalde rente op de eigenwoningschuld slechts aftrekbaar is gedurende periode van 30 jaar. Deze termijn begint te lopen vanaf het moment dat de schuld ontstaat en dat was op zijn vroegst per 1 januari 2001.

Lees meer...

 

Eigenwoningforfait

De eigen woning bezitter dient een bedrag op te tellen bij het inkomen, zijnde het eigenwoningforfait. De hoogte van het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde (Wet waardering onroerende zaken) van de eigen woning die uw hoofdverblijf is. Voor de WOZ-waarde wordt jaarlijks een WOZ-beschikking afgegeven. Deze WOZ-beschikking is als een aanslagregel op het gemeentelijk aanslagbiljet opgenomen. Er wordt dus geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer verstuurd. Hiermee wordt een jaarlijkss bezwaarmogelijkheid verkregen.

Lees meer...

 
Meer artikelen...