Home Verzekeringen Nieuws Fraude van totaal € 6,2 miljoen bij zorgverzekeraars ontdekt

Fraude van totaal € 6,2 miljoen bij zorgverzekeraars ontdekt

Er zijn vorig jaar 366 gevallen van fraude met declaraties ontdekt bij zorgverzekeraars in Nederland. Hiermee is aan uitkeringen € 6,2 miljoen bespaard. Het gemiddelde per fraudegeval bedraagt € 17.088,-. Dit is donderdag bekend gemaakt door de Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Verzekerden en zorgaanbieders

Zowel verzekerden als zorgaanbieders hebben zich schuldig gemaakt aan fraude. In sommige gevallen waren ook anderen betrokken. Voor bijna € 3 miljoen is geprobeerd de Zorgverzekeringswet op te lichten. In de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) ging het om € 2,1 miljoen en onder de aanvullende verzekeringen is geprobeerd € 1,2 miljoen onterecht te laten uitkeren.

Tandarts

Volgens ZN zijn de frauderende zorgaanbieders vooral te vinden bij de tandartsen, onder paramedici en bij partijen die aanvullende zorg aanbieden voor bijvoorbeeld hulp via het persoonsgebonden budget. De zorgverzekeraars hebben vorig jaar ruim € 113 miljoen bespaard doordat er veel maatregelen zijn getroffen om fraude te voorkomen, op te sporen en te bestraffen. Het merendeel van dit bedrag, € 106, 3 miljoen, is bespaard doordat bleek dat er dubbel werd gedeclareerd of vor behandelingen die helemaal niet zijn uitgevoerd. Dit is niet bestempeld als fraude omdat er niet bewezen kon worden dat er opzet in het spel was. Daarnaast hebben zorgverzekeraars nog eens € 1,1 miljoen aan onterechte declaraties afgewezen.