Home Verzekeringen Nieuws DNB wijst op het risico van afgegeven garanties door levensverzekeraars

DNB wijst op het risico van afgegeven garanties door levensverzekeraars

Levensverzekeraars krijgen een toenemend risico, als gevolg van de lage rente op de kapitaalmarkt, voor het afgeven van rendementsgarantie en winstdeling in polissen. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft dit aan in het Overzicht Financiële Stabiliteit. De Nederlandse levensverzekeraars betaalden vorig jaar voor het eerst in lange tijd meer uit dan aan premies werd ontvangen.

Risico

De toezichthouder DNB waarschuwde eerder deze maand al voor dit specifieke risico die het levenbedrijf bedreigt. Naast de stijgende levensverwachting en de concurrentie van banksparen hebben er in 2010 ook al voor gezorgd dat de nettokasstroom negatief was. De inkomsten uit premies zijn gedaald tot net boven de € 20 miljard en hier staat tegenover dat de uitkeringen zijn gestegen tot net onder de € 25 miljard. Hierdoor is het zeer belangrijk dat de levensverzekeraars de komende jaren de kostenbasis verkleinen.

Lage rente

Daarnaast staan de resultaten van de levensverzekeraars onder druk door de lage rente. Dit heeft vooral invloed op een levensverzekering met garantie en winstdeling. De winstgevendheid van deze polissen is afhankelijk van de marge tussen de afgegeven garanties en de risicovrije rente. Bij veel verzekeraars ligt het gemiddelde garantieniveau in de portefeuille ruim boven de 3%. Daar staat tegenover dat de lange rente zich al enige tijd onder dat niveau begeeft. Dit risico kan worden verminderd door polishouders te laten meedelen in lagere opbrengsten door middel van winstdeling op het vrij te besteden vermogen of door de garantie gedurende de looptijd te verlagen.