Home Verzekeringen Nieuws Beleggingsverzekering nog niet afkopen om over te stappen

Beleggingsverzekering nog niet afkopen om over te stappen

De Volkskrant schrijft vandaag dat mensen met een beleggingsverzekering beter kunnen wachten met het afkopen van deze polis. De nieuwe regels die later dit jaar komen, moeten het overstappen naar een ander product (banksparen) makkelijker maken. Tevens adviseert Vereniging Eigen Huis (VEH) dat degene die toch van zijn polis af wil, beter af is met een andere tussenpersoon.

Niet zomaar omzetten

Veel verzekeraars zijn al bereid om een beleggingspolis (woekerpolis) kosteloos om te zetten naar bijvoorbeeld een bancaire lijfrente of een bankrekening eigen woning. In niet al de gevallen kan dit voordelig zijn, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Als klanten namelijk een garantie hebben bedongen in hun beleggingsverzekering, kunnen zij slechter af zijn met banksparen. Vooral als er een rente van 4% is gegarandeerd in de beleggingsverzekering. Daarnaast kan het ook fiscaal onaantrekkelijk zijn om over te stappen.

Minister De Jager

Tevens wil minister Jan Kees de Jager van Financiën strengere wetten om overstappen voor consumenten makkelijker te maken. Om deze redenen raadt Vereniging Eigen Huis consumenten voorlopig af om over te stappen. Dit jaar wordt namelijk bekend hoe De Jager alles wil gaan regelen. Tot die tijd kan iedereen met een beleggingsverzekering beter niet gaan afkopen.

Provisie

Consumenten die besluiten hun beleggingsverzekering om te zetten naar bijvoorbeeld banksparen, kan beter een nieuwe tussenpersoon zoeken. Dit advies geeft de Vereniging Eigen Huis omdat op veel verzekeringen provisie is uitgekeerd aan de financieel adviseur. De adviseurs hebben namelijk vaak een belang om de klanten lang bij dezelfde maatschappij te houden. Dit komt door het feit dat een deel van de provisie wordt teruggeboekt zodra de klant de verzekering voortijdig opzegt.