Home Verzekeringen Nieuws Actie vanuit minister De Jager bij afronden woekerpolis affaire

Actie vanuit minister De Jager bij afronden woekerpolis affaire

Op aandringen van een meerderheid van de Tweede Kamer (CDA, SP, PvdA en PVV), gaat minister Jan Kees de Jager van Financiën zich inzetten om een einde te maken aan de woekerpolis affaire. Volgens de kamer dient de minister de regie te nemen in deze affaire en ervoor te zorgen dat het na 5 jaar wordt opgelost.

Woekerpolissen

Woensdag heeft de CDA minister meegedeeld dat hij met verzekeraars en stichtingen van gedupeerden om de tafel gaat om een oplossing voor de 7 miljoen woekerpolissen te regelen. Er dient een harmonisatie te komen van de verschillende schikkingsvoorstellen en de fracties willen dat de compensatie contant wordt gemaakt en nu worden afbetaald door de verzekeraars.

Woekerpols affaire sinds 2006

Bij de woekerpolis affaire die vanaf 2006 aan het licht is gekomen gaat het om dure en complexe beleggingsverzekeringen in combinatie met onder ander een lijfrente en hypotheek. Deze polissen zijn na onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan het licht gekomen. Miljoenen Nederlanders hebben zo'n polis en blijken voor vaak veel geld te zijn gedupeerd.

Rol van minister

De Jager heeft wel aangegeven dat hij geen beslisser en arbiter wil worden in dit geschil. Hij geeft aan dat deze affaire nog steeds een privaatrechtelijke kwestie is waarin de overheid geen partij kan kiezen. Hierdoor zal er vanuit de belastingbetaler geen bijdrage worden verwacht in deze financiële compensatie. De rol van de minister zal zijn om de verschillende partijen te helpen naar een definitieve oplossing. Hij wil de verschillende regelingen gaan harmoniseren met als doel de gedupeerde klanten definitief uit de onzekerheid te halen.

Daadwerkelijke schade

De verzekeraars Nationale Nederlanden (ING), Delta Lloyd, Fortis ASR, AEGON en SNS REAAL zijn al geschikt voor € 2,5 miljard. Deze bijdrage blijkt dat dit niet voldoende is en hiervoor veel mensen te weinig compensatie krijgen. Volgens een schatting van analisten blijkt de werkelijke schade voor de 7 miljoen polissen te liggen tussen € 20 en € 30 miljard.