Home Verzekeringen Nieuws Wat is een woekerpolis?

Wat is een woekerpolis?

Een groot gedeelte van de mensen die sinds begin jaren negentig een hypotheek met een beleggingsverzekering of lijfrenteverzekering op basis van beleggingen hebben afgesloten, zijn in het bezit van een zogeheten woekerpolis. Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen (pensioenverzekering, studieverzekering, beleggingshypotheek, lijfrenteverzekering, koopsompolis en spaarverzekering) waarbij dusdanig veel kosten in rekening zijn gebracht, dat het beloofde beleggingsrendement bij lange na niet gehaald kan worden.

Kosten

De kosten en verzekeringspremies werden eerst van de inleg afgeroomd, alvorens het restant van de inleg werd belegd. In 2008 vielen de beleggingsresultaten dan ook nog eens enorm tegen. Inmiddels sloten 4,1 miljoen huishoudens in totaal 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen af. De woekerpolis-affaire kwam aan het licht in 2006 door een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten naar beleggingsverzekeringen. Deze verzekeringen bleken duur te zijn, en de reden van die hoge kosten was niet meteen duidelijk. De naam " woekerpolis" is in 2006 geïntroduceerd door het Tros tv-programma Radar.

Beleggingsverzekering

Een woekerpolis is dus per definitie een beleggingsverzekering. Bij veel beleggingsverzekeringen is tussentijdse beëindiging extreem kostbaar. Maar het meest frustrerende voor de opbrengst zijn nog wel de verborgen kosten voor zaken als een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die vaak in de beleggingsproducten zijn opgenomen. Het blijkt vaak dat u duizenden euro's kunt besparen door de overlijdensrisicoverzekering los aan te houden naast de beleggingsverzekering. Ander kenmerk van de woekerpolissen is dat meestal een onevenredig groot deel van de kosten, bijvoorbeeld de afsluitprovisie, in de eerste drie tot vijf jaar na afsluiten verrekend worden. Dit zijn dus de duurste jaren. Reden waarom oversluiten of stopzetten niet per definitie is aan te raden.

Garantie

Verzekeraars erkennen dat van beleggingsverzekeringen tot wel 40% aan beloning, kosten en aanvullende verzekeringen opgaat voordat ermee wordt belegd. Die onttrekking in het begin leidt tot grote achterstand van vermogen die u als verzekerde nooit meer goedmaakt. Overigens is niet elke beleggingspolis een woekerpolis. Sommige hebben bijvoorbeeld een gegarandeerd eindkapitaal. Hierbij zijn polishouders veelal prima op de hoogte van wat voor product zij in huis hebben, en vooral, wat ze ervan mogen verwachten.