Home Sparen Nieuws Banksparen en bankbeleggen zijn zeer populair maar wat is het verschil

Banksparen en bankbeleggen zijn zeer populair maar wat is het verschil

Banksparen is sparen op een spaarrekening en bankbeleggen is sparen ( beleggen ) met een beleggingsrekening. U kunt sparen via banksparen en bankbeleggen voor uw pensioen, voor de aflossing van uw hypotheek en voor het onderbrengen van een ontslagvergoeding ( Gouden Handdruk ). Als u voldoet aan bepaalde voorwaarden heeft u recht op een belastingvoordeel.

Sparen voor Eigen Woning

Sparen voor de aflossing van de hypotheek van de eigen woning kan via een spaarrekening eigen woning en beleggingsrekening eigen woning. Deze regelingen zijn per 01-01-2008 ingevoerd. Voorwaarden voor een belastingvoordeel krijgt u als de uitkering wordt gebruikt voor de aflossing van de hypothecaire geldlening. Daarnaast dient er minimaal 15 jaar worden gestort op de rekening met een bandbreedte van 1:10.

Sparen voor pensioen

Sparen voor het pensioen kan via een bancaire lijfrente. De oudedagsvoorziening wordt opgebouwd door te sparen op een geblokkeerde bankspaarrekening of beleggingsrekening. De inleg voor een geblokkeerde rekening kan vanaf 2008 binnen de aftrekbare ruimte in mindering op het belastbaar inkomen worden gebracht als uitgave voor inkomensvoorziening. Voor de bancaire lijfrente in de opbouwfase geldt de jaarruimte en reserveringsruimte.

Risico's met banksparen en bankbeleggen

Voor banksparen en bankbeleggen zijn er risico´s. Hierdoor dient u voor banksparen of bankbeleggen verschillende offertes op te vragen. Belangrijk is dan de voorwaarden en risico's van de verschillende producten op een rij te zetten voordat u een keuze maakt.

 

<