Home Sparen Nieuws Meer rente voor uw spaargeld omdat banken geld nodig hebben

Meer rente voor uw spaargeld omdat banken geld nodig hebben

U krijgt een hogere rente voor uw spaargeld omdat banken meer geld nodig hebben. Er is namelijk besloten dat de banken meer geld in kas moeten hebben. Banken dienen voor hun uitstaande kredieten een buffer op hun rekening hebben staan. Momenteel is deze buffer 7% en die wordt verhoogd naar 9%. Dit zal een moeilijke opdracht voor de banken worden waarvoor ze verschillende methodes hebben om dit te realiseren.

Opbouw buffer

Banken hebben verschillende methodes om de verhoging van de buffer te realiseren.

  • De meest voor de hand liggende methode is dat zij meer geld binnen halen door nieuw spaargeld aan te trekken. Om dit te kunnen realiseren zal de bank u meer spaarrente geven op uw spaargeld. Vooral een termijndeposito zal hiervan profiteren omdat de bank bij een deposito de zekerheid heeft dat het spaargeld voor een vaste periode bij de bank blijft.
  • Daarnaast kan de bank minder kredieten verstrekken of een hogere rentevergoeding vragen. Hierdoor zullen er minder persoonlijke leningen en hypothecaire geldleningen worden verstrekt. Bij een hypotheek is momenteel al een verzwaring van de acceptatienormen. Banken zullen hierdoor sneller een lening weigeren. De bank zal op de lening ook een hogere rente kunnen vragen.
  • Als laatste middel zal de bank een beroep kunnen doen bij de Nationale Bank / Noodfonds. Dit is echt een laatste redmiddel voor banken die in de problemen komen dus de bovenstaande methodes zullen als eerste moeten worden uitgevoerd.

Voordeel voor u

Banken zullen hun werkzaamheden het liefst willen blijven uitvoeren. Deze werkzaamheden bestaan uit het uit de markt halen van geld ( sparen ) en geld wegzetten ( lenen ). De verwachting is dat de bank als eerste uw spaargeld heel graag zal willen hebben. Dit is een voordeel voor u!

U krijgt dus een hogere rente of eventueel een aanbrengbonus bij het openen van een nieuwe spaarrekening. Doe hiermee uw voordeel door de beste rente en voorwaarden voor uw spaargeld te kiezen.