Home Sparen Nieuws Shoppen met spaargeld noodzakelijk door hoge inflatie

Shoppen met spaargeld noodzakelijk door hoge inflatie

Veel Nederlanders sparen, maar door de hoge inflatie kost het sparen juist geld in plaats van dat het geld oplevert. Er blijkt dat zeker acht van de tien gewone spaarrekeningen nu verlies opleveren. Dit komt door de historisch lage spaarrente en de hoge inflatie. De rente op een spaarrekening zonder voorwaarden is momenteel rond de 2,5%. Daarnaast is het inflatiecijfer van juli 2,6% wat inhoudt dat de waarde van het geld 2,6% minder waard is geworden.

Shoppen met je spaargeld

Het is zeer verstandig om te gaan shoppen met je spaargeld. De verschillen in rentepercentage die banken aanbieden verschillen zeer veel. Let er bij het shoppen wel op dat de bank onder het Nederlandse of Europese depositogarantiestelsel valt.

Daarnaast is het niet verstandig om de spaargelden vast te zetten voor een langere periode. Dit levert momenteel wel een hogere rente op maar de verwachting is dat de spaarrente op korte termijn zal stijgen. De ECB zal de rente die de banken zelf moeten betalen waarschijnlijk verhogen. Tevens mis je de flexibiliteit om, zonder boete, aan je spaartegoeden te komen.

Lagere en zelfs geen rentevergoeding

Veel spaarrekeningen geven zelfs een lagere rente dan 2,5%. Daarnaast geven betaalrekeningen vaak helemaal geen rente. Hierdoor neemt de waarde van je spaartegoeden allemaal af. Hierdoor is het verstandig om uw spaartegoeden over te boeken naar een spaarrekening met een hogere rente. Tevens kunt u de overweging maken om een betaalrekening bij de bank te nemen welke een rentevergoeding geeft. Momenteel is SNS Bank hiervoor met een reclamecampagne bezig.

Spaargeld gaan beleggen?

Een andere optie is om uw spaargeld te gaan beleggen. De Europese beurzen zijn afgelopen weken zeer gedaald. Sommige beleggingsexperts vinden de lage koersen juist een goed moment om 'in te stappen' voor het behalen van goed rendement. Maar de recente geschiedenis heeft laten zien dat daar weinig zekerheid voor wordt geboden.

Of u moet gaan beleggen ligt volledig aan uw persoonlijke situatie. Wat wel zeker is dat u over uw spaargeld makkelijk meer rendement kan halen door de juiste spaarrekening te kiezen.