Home Sparen Nieuws Meer spaargeld wordt langer vastgezet door Nederlanders

Meer spaargeld wordt langer vastgezet door Nederlanders

In het eerste kwartaal van dit jaar is er door Nederlandse huishoudens ruim € 2 miljard aan snel opneembaar spaargeld en € 2,5 miljard aan spaargeld voor langere tijd weggezet.

Renteverschil                                                                          

De Nederlandse Bank (DNB) geeft aan dat deze verschuiving komt door het iets opgelopen renteverschil tussen sparen op korte termijn en lange termijn. DNB constateert dat huishoudens er geen moeite mee te hebben hun spaargeld een tijdje niet te kunnen opnemen. Deze trend was tevens te zien in 2007 en 2008 toen er ook een groot rente verschil was tussen de twee spaarvormen. Tijdens die periode werd het spaarvermogen verhoogd van € 20 miljard naar € 100 miljard. Dit is volgens de DNB nog niet geval.

Huishoudens

Daarnaast is er volgens de DNB een grotere trend richting vaststaand spaargeld in de landen van de eurozone. In de eurozone wordt in het algemeen al meer geld voor een langere periode vastgezet. In het eurogebied hebben alle huishoudens samen ongeveer € 3.500 miljard aan spaargeld, waarvan de helft voor een langere tijd vastgezet. In Nederland hebben de huishoudens € 300 miljard apart gezet. Hiervan staat iets meer dan 10% vast.