Home Sparen Nieuws Banksparen voor pensioen en aflossing hypotheek blijft groeien

Banksparen voor pensioen en aflossing hypotheek blijft groeien

Het banksparen is per 01-01-2008 geïntroduceerd om op fiscaal voordelige manier te sparen voor de oudedagsvoorziening, in de vorm van een bancaire lijfrente, en de aflossing van de hypotheek in de vorm een spaarrekening eigen woning. Sinds de introductie is het banksparen aan populariteit zeer gestegen. Het heeft zo'n vogelvlucht gekregen dat eind 2010 de Nederlandse huishouden een tegoed van ruim € 7 miljard op de bankspaarrekeningen hadden.

Soorten banksparen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers dinsdag gepubliceerd en hier uit blijkt tevens dat dit saldo 2,5 zoveel is als een jaar ervoor. Naast het sparen voor de pensioenopbouw, pensioenuitkering en de aflossing van de eigenwoning schuld zijn er vorig jaar nog twee varianten toegevoegd aan het begrip banksparen. Dit betreft heft sparen voor een begrafenis en voor het storten van een Gouden Handdruk. Conform de gegevens van het CBS bedroeg in 2010 het bankspaartegoed voor de uitvaart circa € 1 miljoen en is daarmee verwaarloosbaar bij de bedragen in de overige varianten.

Banksparen Gouden Handdruk en woning

Daarentegen was eind 2010 op bankspaarrekeningen voor de Gouden Handdruk ruim € 800 miljoen ingestort. Daarnaast groeide het bankspaartegoed voor de aflossing van de eigenwoning schuld sterk van € 300 miljoen eind 2009 naar € 1,5 miljard eind 2010.

Banksparen oudedagsvoorziening

Het sparen voor de oudedagsvoorziening in een bancaire lijfrente blijft onverminderd populair. Het saldo op deze bankspaarrekeningen bedroeg eind vorig jaar ruim € 4,7 miljard, dit is in vergelijking met eind 2009 een verdubbeling. De verhouding van saldo op de bankspaarrekeningen was eind 2010 als volgt;

  • 39,6% pensioenopbouw
  • 27,3% pensioenuitkering
  • 21,6% eigenwoning schuld
  • 11,5% Gouden Handdruk

Spaarloonrekening

Tevens werden in september 2010 door de overheid de spaarloonrekeningen gedeblokkeerd. Daardoor kwam er € 2,1 miljard vrij te besteden wat als doel had om de economie te stimuleren. Nederlandse huishoudens hadden hierdoor eind vorig jaar in totaal voor € 291 miljard op spaarrekeningen staan. Dit is ruim 2% meer dan 2009.