Home Sparen Nieuws Nederlanders hebben veel geld op vergeten rekening

Nederlanders hebben veel geld op vergeten rekening

Zeer veel Nederlanders hebben bij banken en verzekeraars geld staan zonder dat ze dat zelf weten. Dit zijn rekeningen waar al langere tijd niets mee is gedaan, en betreffen zogenoemde slapende tegoeden. Dit soort rekeningen worden vaak "slapend" omdat mensen overlijden, verhuizen of omdat ze de rekeningen gewoon vergeten.

 

Stichting

 

De wijze hoe banken en verzekeraars omgaan met deze slapende rekeningen, heeft geresulteerd in het feit dat een groep verontruste burgers uit onvrede de "Stichting Verdwenen Geld" opgericht. Deze stichting heeft als doel het achterhalen van de slapende tegoeden op rekeningen voor bankrekeninghouders en nabestaanden.

 

Veel werk en tijd

Het is gebleken dat zeer veel werk en tijd kost om te achterhalen waar een eventuele rekening loopt. Het kan soms maanden duren aangezien rekeninghouders bij alle financiële instellingen persoonlijk of schriftelijk moeten informeren naar slapende tegoeden. Een onderzoek in België toonde enige tijd geleden aan dat daar ongeveer 1,5 miljoen slapende rekeningen zijn. Met zo'n grote bankwereld in Nederland verwacht de stichting dat bij een uiterst conservatieve schatting er minimaal honderd duizenden rekeningen moeten zijn.

Rechtstreekse berichtgeving

ING stuurt jaarlijks 30.000 brieven naar rekeninghouders die al enige tijd niets meer hebben gedaan met hun bankrekening. Slechts 10.000 rekeninghouders reageren op die oproep van de bank wat inhoudt dat 2/3 van de rekeningen gewoon blijven staan. In België zijn vanuit de wetgeving de banken en de verzekeraars verplicht rekeninghouders op te sporen. De stichting pleit ervoor om deze wetgeving ook in Nederland in te voeren.

Vervallen saldo

Het saldo van de rekening vervalt automatisch na 20 jaar en mag de bank of verzekeraar het geld houden. Het is hierdoor ook niet verwonderlijk dat financiële instellingen niet actief zoeken naar houders van rekeningen waar al enige tijd niets mee is gebeurd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt dat het niet altijd lukt om nieuwe adressen van rekeninghouders te achterhalen. Volgens de NVB is het dan ook aan de klanten of nabestaanden om zelf deze actie te ondernemen.

Website

 

Om het rekeninghouders en nabestaanden makkelijker te maken om slapende rekeningen terug te vinden heeft de stichting website www.verdwenengeld.nl gelanceerd. Via de website kunnen mensen informatie opvragen bij alle financiële instellingen over slapende rekeningen, verzekeringsproducten en vergeten bankkluisjes. Vanuit wetgeving zijn de banken en de verzekeraars op hun beurt verplicht om op die informatieverzoeken te reageren. Het loont dus de moeite om via deze site informatie op te vragen.