Home Sparen Nieuws Europese Centrale Bank verhoogt rente

Europese Centrale Bank verhoogt rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente verhoogd van 1% naar 1,25%. De bank wil met de hogere rente de inflatie tegengaan. De ECB heeft sinds mei 2009 een historische laag rentetarief van 1% gevoerd om de economische groei in de eurozone te stimuleren. Doordat de inflatie nu al enkele maanden hoger ligt dan het door de ECB nagestreefde niveau van 2%, vindt de ECB dat aanpassing van het rentetarief hierdoor noodzakelijk is. De inflatie in de eurolanden liep namelijk in maart op tot gemiddeld 2,6%.

Toename inflatie

De inflatie neemt vooral toe doordat olie en andere grondstoffen in de afgelopen maanden aanzienlijk duurder zijn geworden. Door het sterke economische herstel in sommige eurolanden beginnen de prijzen van andere consumentengoederen hierdoor ook op te lopen. De lage rente van de ECB vormt daardoor een steeds grotere bedreiging voor een stabiel prijspeil. Daarnaast geven de stijgende energieprijzen ook een grote druk op het prijspeil in de eurolanden. Hierdoor is de verwachting dat er een grote kans is voor een hogere inflatie in de aankomende maanden.

Voordelen van de verhoging van de rente:

  • Sparen wordt aantrekkelijker omdat de vergoeding op spaarrekening hoger wordt;
  • Met hetzelfde geld kan meer worden gekocht omdat bij een daling van de inflatie neem de koopkracht toe.

Nadelen van de verhoging van de rente;

  • De hypotheekrente voor een hypothecaire geldlening en de rente van persoonlijke lening zullen gaan stijgen;
  • Bedrijven moeten tegen een hogere rente geld lenen. Hierdoor zal er minder geld geleend worden om te investeren waardoor de economische groei zal vertragen.