Home Sparen Fiscaal sparen Levensloop en Spaarloon vervangen door Vitaliteitsregeling

Levensloop en Spaarloon vervangen door vitaliteitsregeling

De regering is van plan om de huidige spaarloonregeling en de levensloopregeling te gaan vervangen naar één nieuwe regeling, genaamd "de vitaliteitsregeling". Wat kunnen we verwachten van deze nieuwe vitaliteitsregeling?

De nieuwe vitaliteitsregeling zal in de plaats gaan komen van de spaarloonregeling en de levensloopregeling. Het zal waarschijnlijk niet te vergelijken zijn met het spaarloon en de levensloopregeling. Gelet op het doel van de regeling zal het gespaarde geld niet vrij kunnen worden opgenomen, maar enkel worden ingezet voor specifieke doeleinden. Deze specifieke doeleinden zijn bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf, zorgtaken en deeltijdpensioen. De vitaliteitsregeling zal daarom geen goed alternatief zijn voor het spaarloon. Wat dat betreft lijkt de vitaliteitsregeling veel meer op de levensloopregeling dan op de spaarloonregeling.

Echter, voor de levensloopregeling biedt de vitaliteitsregeling ook niet echt een goed alternatief. Dit komt omdat de levensloop voornamelijk door mensen wordt gebruikt om eerder met pensioen te gaan. Omdat de regering mensen wil stimuleren om langer door te werken, kan de vitaliteitsregeling niet worden gebruikt om eerder met pensioen te gaan. Alleen een deeltijdpensioen (deeltijd werken) zal tot de mogelijkheden kunnen gaan behoren. De vitaliteitsregeling zal dus niet aansluiten op de doelen waarvoor mensen het huidige spaarloon of de huidige levensloop gebruiken.

 

Waarom een nieuwe regeling 

Waarom de vitaliteitsregeling waarschijnlijk gaat komen is dat de regering het ondernemerschap, zorgtaken en dergelijke wil stimuleren. Dit betekent dat u kunt deelnemen aan een soort van uitgebreidere levensloop, waarin u via de werkgever kunt sparen voor een grotere keuze aan doelen dan dat bij levensloop mogelijk was. Te denken valt bijvoorbeeld dat het nemen van een sabbatical met deze regeling wordt gestimuleerd. Mensen blijven zo deelnemen aan het arbeidsproces, terwijl ze met deze regeling meer vrije tijd kunnen creëren tijdens het werkende leven. De vormgeving en ingangsdatum van de nieuwe regeling zijn nog niet bekend maar indien dit komt zullen wij u hierover informeren.