Home Sparen Beleggen

Beleggingsfondsen

Beleggen in beleggingsfondsen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht henomen. Het merendeel van de particuliere beleggers belegt in beleggingsfondsen. Een van de redenen is dat er veel financiële producten zijn geïntroduceerd met een beleggingscomponent. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende hypotheekconstructie, lijfrente- en kapitaalverzekeringen en bankspaarproducten. Ook is er bij de particuliere belegger steeds meer interesse ontstaan voor beleggen en is hier ook geld voor beschikbaar.

Lees meer...

 

Aandelenfondsen

Aandelenfondsen beleggen voornamelijk in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen. Een aandeel is een participatie in het kapitaal van een onderneming, bijvoorbeeld Philips, Unilever, ING enzovoort. De koers van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Als er veel vraag is naar een bepaald aandeel zal de beurskoers stijgen. Veel vraag naar een aandeel van een onderneming kan bijvoorbeeld ontstaan als een onderneming een betere winst bekend maakt dan er aanvankelijk werd verwacht of door een aankondiging van een grote overname. Naast koerswinst maakt de belegger kans op dividend dat de onderneming bij winst uitkeert.

Lees meer...

 

Obligatiefondsen

Obligatiefondsen zijn fondsen waar de belegger voornamelijk beleggen in obligaties. Een obligatie is een bewijs van deelname in het vreemd vermogen van een debiteur. Dit kan een onderneming zijn, een overheid (staatsobligatie) en zelfs particulieren geven soms obligaties uit. Er zijn verschillende manieren waarop obligatiefondsen kunnen worden ingedeeld. De meest voorkomende zijn naar de regio waarin wordt belegd en in welk soort obligatie.

Lees meer...

 

Liquiditeitenfondsen

Liquiditeitenfondsen zijn fondsen die bestaan uit kortlopende rentedragende beleggingen, zoals deposito's en spaarrekeningen. Voor de belegger zijn deze fondsen vooral interessant om in te beleggen als de geldmarktrente gaat stijgen. De opbrengst bestaat voornamelijk uit rente en een klein beetje koerswinst.

Lees meer...

 
Meer artikelen...