Home Pensioen Nieuws Pensioenfondsen hoeven nog niet verplicht een premieverhoging door te voeren

Pensioenfondsen hoeven nog niet verplicht een premieverhoging door te voeren

Meerdere pensioenfondsen staan er momenteel financieel slecht voor. Deze fondsen hoeven volgend jaar niet de pensioenpremie te verhogen om uit de problemen te komen. Zij krijgen namelijk uitstel van Minister Henk Kamp van Sociale Zaken om hun dekkingsgraad op orde te krijgen.

Dekkingsgraad te laag

De uitstel gaat om een jaar voor fondsen met een te lage dekkingsgraad. Het aantal fondsen voor wie de uitstel wordt verleend is nog niet bekend. Vorig jaar was er ook al een jaar uitstel voor een aantal pensioenfondsen. Indien dit niet was verleend, hadden bij sommige fondsen de pensioenpremies kunnen stijgen met gemiddeld 25%.

De pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad, onder de 105%, zijn verplicht de pensioenpremie te verhogen zodat de financiele positie zich kan herstellen. Door de lage rente en de hogere levensverwachting zijn de kosten van pensioenen sterk gestegen. Door deze uitstel neemt de kans op verlaging van de pensioenaanspraken toe. Indien er namelijk minder geld in kas is, zal er minder uitgekeerd kunnen worden. Dit betreft het afstempelen van pensioenen.

Pensioenfondsen met problemen

Er zijn momenteel 200 fondsen met een te lage dekkingsgraad. Hieronder zitten fondsen die vorig jaar al gebruik hebben gemaakt van het uitstel. Zij dienen sowieso eind 2011 aan te tonen dat zij de financiering van hun nieuwe pensioenopbouw op orde hebben. Het is nog niet bekend of zij nu opnieuw uitstel krijgen. Er zitten namelijk fondsen bij waarvoor een premieverhoging of afstempelen van pensioenaanspraken geen invloed meer hebben op de financiele positie. Dat het momenteel zorgelijk is bij de pensioenfondsen, blijkt hier wel uit.