Home Pensioen Nieuws Hoe ziet uw pensioeninkomen eruit op uw pensioendatum

Hoe ziet uw pensioeninkomen eruit op uw pensioendatum

Op uw pensioendatum stopt u met werken en stopt uw salaris. In plaats van uw salaris krijgt u vanaf uw pensioendatum een pensioeninkomen. De opbouw van uw pensioeninkomen bestaat uit een pensioen vanuit de overheid ( eerste pijler ), een pensioen van uw (ex)werkgever ( tweede pijler ) en eventueel een aanvullend pensioen ( derde pijler ).

Voor de hoogte van de pensioenuitkering vanuit pijler 2 en pijler 3 heeft u de flexibilteit om te shoppen met uw pensioengeld. Door het shoppen kunt u zelf bepalen welke verzekeraar of bank uw pensioen gaat uitkeren. De opbouw van uw pensioeninkomen is als volgt opgebouwd.

Vanuit de overheid ( eerste pijler )

De AOW is de basis van uw pensioen. Iedereen in Nederland heeft vanaf 65 jaar recht op AOW-uitkering. Vanuit het pensioenakkoord zal deze pensioenleeftijd worden verhoogd naar 67 jaar. De AOW bouwt u op tussen uw 15e en 65e jaar. Heeft u vanaf uw 15e jaar altijd in Nederland gewoond, dan ontvangt u vanaf uw 65 jaar een volledige uitkering.

Uw AOW ontvangt u automatisch zodra u 65 wordt. Voor uw 65e jaar ontvangt u een aanvraagformulier van de Sociale Verzekeringsbank. Als u dit invult en terugstuurt, wordt uw AOW-uitkering voor u geregeld.

Het werkgeverspensioen ( tweede pijler )

Als u werkt, bouwt u meestal pensioen op via uw werkgever. 90% van de werkgevers heeft een pensioenregeling voor haar werknemers. Dit pensioen komt bovenop uw AOW-uitkering. Hoe uw pensioenregeling eruit ziet, verschilt per werkgever. De werkgever kan u een pensioenregeling op basis van een uitkeringsovereenkomst of een beschikbaar premiesysteem toezeggen.

Het voordeel van een beschikbaar premiesysteem is dat u op de pensioendatum kunt shoppen met uw pensioengeld. Hiermee kunt u de aanbieder met de hoogste periodieke pensioenuitkering uw pensioen laten uitkeren.

Aanvullend pensioen ( derde pijler, lijfrente )

De norm voor uw oudedagsvoorziening is 70% van uw laatst verdiende inkomen. Niet alle pensioenregelingen voorzien hierin waardoor 80% van de Nederlanders een pensioengat heeft. Vele Nederlanders hebben hiervoor een lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente afgesloten. Een uitkering hieruit kunt u aanwenden voor een periodieke uitkering, direct ingaande lijfrente of uitkerende bancaire lijfrente, als aanvulling op de AOW en het werkgeverspensioen. Met deze uitkering heeft u tevens de flexibiliteit om te shoppen zodat u de hoogste periodieke lijfrenteuitkering krijgt.

Advies over shoppen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor u om met uw pensioengeld te shoppen. U kunt hiervoor een adviseur in de hand nemen die voor u een selectie maakt van de aanbieders met de hoogste periodieke uitkering. Deze adviseur zult u hiervoor een vergoeding vragen die vanuit het product betaald kan worden of rechtstreeks aan u wordt gefactureerd. Daarnaast kunt u zelf ook een selectie maken door middel van de vele vergelijkingsites op internet of rechtstreeks bij de verzekeraar of bank een voorstel op te vragen.