Home Pensioen Nieuws Pensioenakkoord is een feit

Pensioenakkoord is een feit

Vandaag heeft premier Mark Rutte heeft bekend gemaakt dat het kabinet, werkgevers en de vakbeweging het eens zijn over het pensioenakkoord. Hiermee is volgens Rutte een handtekeningen  gezet onder een akkoord voor de toekomst. Het is volgens de premier een mooi pensioenakkoord, waardoor het pensioenstelsel solide en betaalbaar blijft voor de toekomst.

Wijzigingen

De belangrijkste afspraken zijn dat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar stijgt. Vervolgens wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting en gaat daardoor naar verwachting in 2025 naar 67 jaar. De AOW-uitkering gaat vanaf 2013 extra stijgen met 0,6% per jaar (naast de inflatie). Mensen kunnen er straks ook nog voor kiezen om eerder te stoppen met werken, maar dan wordt de AOW-uitkering wel te gekort 6,5%. Eerder stoppen met werken is van belang voor mensen die op jonge leeftijd begonnen zijn en vaak zwaardere beroepen met een laag inkomen hebben. Voor lagere inkomens komt er vanaf 2020 een extra ouderenkorting van € 300,-.

De nieuwe oudedagsvoorziening

De hervormingen moeten de oudedagsvoorziening beter bestand maken tegen de vergrijzing en schommelingen op de financiële markten. Ook moeten ze ongeveer € 4 miljard aan besparingen opleveren voor de overheid. Door de financiële crisis in 2008 zijn veel pensioenfondsen in problemen gekomen en kunnen ze de uitkeringen van de aanvullende pensioenen vaak niet meer corrigeren voor de inflatie. Ook kwamen mogelijke kortingen op uitkeringen van gepensioneerden aan het licht. Met het nieuwe pensioenstelsel hopen sociale partners en het kabinet meer duidelijkheid te bieden over de pensioenen.

FNV tegen

De grootste FNV Bondgenoten is fel tegen het pensioenakkoord. Er zouden te veel risico's bij werknemers en gepensioneerden worden gelegd. Volgens de onderhandelaars van het akkoord worden risico's juist gespreid door de mee- en tegenvallers over een aantal jaren uit te smeren. Ook kunnen werkgevers en vakbonden straks per pensioenfonds zelf bepalen wat de beste balans is tussen risico's van beleggen en het bieden van zekerheid over de hoogte van het pensioen. De pensioenpremie die werkgevers en werknemers betalen, zou in principe niet verder mogen stijgen.