Home Pensioen Nieuws AOW opbouw schuift mee met later pensioen

AOW opbouw schuift mee met later pensioen

Bij verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2020, gaat de leeftijd waarop begonnen wordt met opbouwen van AOW tevens verschoven naar 16 jaar. Momenteel bouwen Nederlanders nog de AOW op vanaf hun 15e tot het 65e jaar van 2% per jaar. Hierdoor wordt er gedurende deze periode 100% AOW opgebouwd.

Wetsvoorstel

Dit blijkt uit het wetsvoorstel dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken (VVD) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de vijftig jaar tijd bouwen mensen die in Nederland wonen of werken jaarlijks dus 2% AOW op. Het kabinet wil deze systematiek niet veranderen. Als mensen van hun 15e tot 66e jaar AOW gaan opbouwen, zou dat betekenen dat het lastigere wordt om tot de volle 100% te komen. Daarom is het voorstel vanuit het kabinet de startleeftijd mee te laten schuiven.

Verhoging AOW leeftijd

De verhoging van de AOW leeftijd naar 66 jaar is afgesproken in het gedoogakkoord tussen VVD, CDA en PVV. Daarnaast heeft het kabinet besloten om de aantrekkelijke fiscale voorwaarden voor het sparen van het aanvullend pensioen tevens te versoberen. Door deze beide maatregelen moet in totaal € 2,7 miljard worden bespaard. De Raad van State had daarnaast forse kritiek op het wetsvoorstel. Dit belangrijkste adviesorgaan van de regering vindt een verhoging naar 66 jaar niet genoeg om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Minister Kamp vindt de verhoging naar 66 jaar een eerste stap is. Tevens wil hij met de sociale partners blijven praten over verdere verhoging, naar bijvoorbeeld 67 jaar.

Onderhandelingen

De onderhandelingen over het pensioenakkoord tussen werknemers en werkgevers verlopen stroef door interne onenigheid binnen de vakbond FNV. Als het akkoord mislukt, voorkomt het wetsvoorstel dat de bezuinigingsplannen van het kabinet averij oplopen. Minister Kamp past zijn plannen eventueel aan indien dat akkoord er is.