Home Pensioen Nieuws Buffers in nieuw pensioenstelsel baadt DNB zorgen

Buffers in nieuw pensioenstelsel baadt DNB zorgen

In het nieuwe pensioenstelsel, waarover momenteel wordt onderhandeld, is De Nederlandsche Bank (DNB) niet gerust over de hoogte van de buffers. Het nieuwe systeem waarin met lagere reserves bij de pensioenfondsen wordt rekening gehouden, zet druk op de rest van het financiële stelsel, waarschuwde DNB-directeur Lex Hoogduin woensdag.

Minder buffers

Het lijkt erop dat in het nieuwe stelsel minder buffers noodzakelijk zijn, volgens Hoogduin. Het is de vraag of dit wel logisch is. Juist deze buffers spelen een cruciale rol in het financiële stelsel als geheel. Als buffers van pensioenfondsen worden afgebouwd moeten ze op andere plekken in het stelsel worden vergroot voor waarborging van de pensioenaanspraken.

Dekkingsgraad

De huidige buffers geven een waarborging van de pensioenaanspraken in de vorm van de dekkingsgraad. Bij verlaging van de buffers zal er een andere berekeningsmethodiek moeten komen waarin de zekerheid voor het uitkeren van de pensioenen minder zal worden. De aanwezige hoeveelheid geld mag dus minder zijn ten opzichte van de pensioenuitkeringen die verzekerd zijn. Kijkend naar de afgelopen problemen tijdens de crisis moet je jezelf afvragen of dat zinvol is.

Onderhandeling

Al maanden onderhandelen het kabinet, de werkgevers en de vakbonden onderhandelen over de hervorming van het pensioenstelsel. In deze onderhandelingen heeft DNB geen rol maar volgens Hoogduin is het wel belangrijk om te wijzen op de gevolgen van beslissingen.