Home Pensioen Nieuws AOW leeftijd blijft maar oplopen door langere levensverwachting

AOW leeftijd blijft maar oplopen door langere levensverwachting

Om de AOW betaalbaar te houden dient de AOW leeftijd in de nabije toekomst zelfs te worden verhoogd naar 70 jaar! De hoogleraar pensioenmarkten Fieke van der Lecq van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft dit in een interview aangegeven.

Deeltijdpensioen

Naast verhoging van de pensioenleeftijd moet tevens worden nagedacht over deeltijdpensioen. De variant dat meerdere oudere werknemers samen banen delen dient zeker als optie te worden meegenomen. Door Tweede Kamer is er nu nog overleg over verhoging van de AOW leeftijd naar 66 of 67 jaar maar dit is korte termijn gedachten. Verhoging naar een leeftijd van 70 jaar is dadelijk niet uit te sluiten. De verhouding tussen het aantal werkenden en gepensioneerden zal namelijk moeten worden verbeterd. Om de AOW betaalbaar te houden denkt Van der Lecq dat de AOW leeftijd naar 70 jaar moet.

Verklaarbaar

Een hogere AOW leeftijd is volgens de hoogleraar verklaarbaar omdat we steeds ouder worden. Vanuit nieuwe berekeningen van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) van eind vorig jaar valt de levensverwachting van mannen en vrouwen hoger uit. Rond 2030 worden naar verwachting mannen gemiddeld 86,1 jaar oud en vrouwen 88,6 jaar.