Home Pensioen Nieuws Hogere pensioenleeftijd van 66 jaar komt snel

Hogere pensioenleeftijd van 66 jaar komt snel

Het kabinet wil zelf deze maand met een voorstel komen om de pensioenleeftijd voor de AOW in 2020 naar van 65 naar 66 jaar te verhogen. Doordat de onderhandelingen over een pensioenakkoord met de vakbonden niet opschieten komt het kabinet in tijdnood. Minister Kamp van Sociale Zaken is al maanden met sociale partners in gesprek over het verhogen van de AOW-leeftijd en een nieuw pensioenstelsel. De minister wilde graag samen met werkgevers en werknemers bindende afspraken maken, maar door onenigheid binnen vakcentrale FNV is zo'n akkoord nu ver weg.

Overleg bij vakbonden

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft om twee weken adempauze gevraagd, om met haar achterban weer op één lijn te komen. De minister gunt haar die tijd: „Ik blijf beschikbaar voor constructief overleg. Vandaag, over een week en ook over twee weken."  In een brief aan de Kamer trekt de minister echter de regie over de pensioenleeftijd naar zich toe en wil op korte termijn met een voorstel te komen. Waarschijnlijk gaat dat al in april gebeuren. Veel langer wachten zou niet mogelijk zijn, omdat aanvullende fiscale wetgeving snel door de Kamer moet worden aanvaard. Het kabinet hoopt met dat aanvullende voorstel vanaf 2013 € 700 miljoen te bezuinigen. Het blijft overigens mogelijk om de plannen van de minister aan te passen, mocht er ooit alsnog een pensioenakkoord worden gesloten.

Regeerakkoord

Werkgeversorganisatie VNO-NCW, de derde partij aan de onderhandelingstafel, vindt de verdeeldheid binnen de FNV vervelend. „Maar zolang het tegendeel niet is vastgesteld, gaan wij ervan uit dat er een akkoord komt." Dat de minister nu zelf alvast een eerste stap voor de AOW wil nemen, wordt door de werkgevers begrepen. „Dit stond in het regeerakkoord en dat moet hij ook doen. En wetgeving heeft nou eenmaal tijd nodig."