Home Pensioen Nieuws Nederlanders onbewust van hoogte pensioen

Nederlanders onbewust van hoogte pensioen

Ruim 70% van de werknemers in Nederland weet niet hoe hoog hun pensioenuitkering zal zijn. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën om de consument te informeren over geldzaken. De werknemers weten bovendien niet of het inkomen wel voldoende is als ze met pensioen zijn.

Bewustzijn pensioen

Verder zijn ze niet bekend met de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen. Wijzer in geldzaken heeft sinds november met experts aan een plan gewerkt om het pensioenbewustzijn in Nederland snel te vergroten. De experts zijn onder meer afkomstig van het Verbond van Verzekeraars, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het ministerie van Sociale Zaken, de Pensioenfederatie, het Nibud en de Consumentenbond.

Overzicht

Het doel is om het percentage ''volledig pensioenonbewuste'' Nederlanders aan het eind van dit jaar terug te brengen tot 50%. Het platform en de partners willen dat onder meer bereiken door mensen te wijzen op de website mijnpensioenoverzicht.nl, waar consumenten een overzicht kunnen krijgen van de pensioenen die ze bij verschillende werkgevers hebben opgebouwd. Daarnaast is het de bedoeling om pensioenen inzichtelijker te maken. Verder wordt er een Pensioen3daagse georganiseerd die plaatsheeft van 6 tot en met 8 oktober. Tijdens deze dagen worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals pensioenspreekuren verzorgd door hogescholen en pensioenadviseurs, een pensioendebat en pensioenvoorlichting op de werkvloer.