Home Pensioen Nabestaandenpensioen Partnerpensioen (levenslang)

Partnerpensioen (levenslang)

Het partnerpensioen bestaat uit een levenslange uitkering die plaats vindt bij het overlijden voor 67-jarige leeftijd van de deelnemer in een pensioenregeling. Het partnerpensioen kan binnen de pensioenregeling als een vaste rente worden verzekerd conform het principe van een uitkeringsovereenkomst.

Hoogte partnerpensioen

Tevens is het mogelijk om een kapitaal tot uitkering te laten komen bij overlijden en dit beschikbaar komende kapitaal om te zetten in partnerpensioen. Voor de hoogte van het partnerpensioen is 70% van het te bereiken ouderdomspensioen toegestaan. De uitkeringen van het partnerpensioen kunnen worden geïndexeerd.

Definitie partner

De definitie van partner is niet standaard in de wetgeving beschreven voor een partnerpensioen. Een veel voorkomende beschrijvingen bij pensioenfondsen is; gehuwd, geregistreerd partnerschap of 6 maanden samenwonen met een notariële samenlevingsovereenkomst. Daarnaast zie je nu steeds vaker dat het partnerbegrip in de Wet Inkomstenbelasting 2001 wordt gevolgd. Deze beschrijving is uitgebreider aangezien je tevens een partner hebt als je 6 maanden op hetzelfde adres bent ingeschreven van de Gemeentelijke Basis Administratie.