Home Lijfrente Nieuws De uitkering uit een lijfrenteverzekering geeft een mooie aanvulling op uw pensioen

De uitkering uit een lijfrenteverzekering geeft een mooie aanvulling op uw pensioen

Een pensioengat is bij 80% van de werknemers aanwezig. Dit pensioengat kunt u aanvullen door te sparen voor een aanvullend pensioen. Het aanvullend pensioen bestaat uit een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente ( banksparen ). Met een lijfrente spaart u een extra pot met geld voor uw oude dag. Dit bedrag wordt echter niet ineens uitgekeerd maar dient u aan te wenden voor een direct ingaande lijfrente of een uitkerende bancaire lijfrente.

De mogelijkheden om uw lijfrente te ontvangen zijn wettelijk bepaald.

In de wet zijn een aantal mogelijkheden vastgelegd voor het benutten van een vrijkomende lijfrenteverzekering. Deze worden bepaald door het type regime waar uw polis onder valt. U kunt namelijk te maken hebben met een oud regime of nieuw regime lijfrenteverzekering. De datum waarop u de polis heeft afgesloten, bepaalt of u een oud regime of een nieuw regime verzekering heeft.

Oud regime

Bij een oud regime heeft u een koopsompolis van vóór 1 januari 1992 of een premiebetalende lijfrenteverzekering van vóór 16 oktober 1990.

Uw mogelijkheden met oud regime verzekering:

  • Het lijfrentekapitaal om te zetten in een direct ingaande lijfrente voor een aanvullend pensioen;
  • Het lijfrentekapitaal storten op een uitkerende bancaire lijfrente voor een aanvullend pensioen. U verliest hiermee wel uw oud regime;
  • Het lijfrentekapitaal ineens laten uitkeren (tegen het progressieve belastingtarief);
  • De uitkering uitstellen door de lijfrenteverzekering te verlengen;
  • Het lijfrentekapitaal om te zetten in een direct ingaande lijfrente en de uitkeringen fiscaal voordelig schenken aan uw (klein)kind die dan begunstigde is.

Nieuw regime

Bij een nieuw regime heeft u een koopsompolis van na 1 januari 1992 of een premiebetalende lijfrenteverzekering van na 16 oktober 1990.

Uw mogelijkheden met nieuw regime verzekering:

  • Het lijfrentekapitaal om te zetten in een direct ingaande lijfrente voor een aanvullend pensioen;
  • Het lijfrentekapitaal storten op een uitkerende bancaire lijfrente voor een aanvullend pensioen;
  • De uitkering uitstellen door de lijfrenteverzekering te verlengen.

Advies en shoppen met het lijfrentekapitaal

Er zijn bij een oud regime lijfrenteverzekering meer mogelijkheden dan bij een nieuw regime lijfrenteverzekering. Hierdoor is het belangrijk dat u hierover goed laat adviseren. Daarnaast is het voor u belangrijk de hoogste uitkering te ontvangen vanuit de direct ingaande lijfrente of uitkerende bancaire lijfrente.

U kunt hiervoor een adviseur in de hand nemen die voor u een selectie maakt van de aanbieders met de hoogste periodieke uitkering. Tevens kunt u zelf ook een selectie maken door middel van de vele vergelijkingsites op internet of rechtstreeks bij de verzekeraar of bank een voorstel op te vragen.

 

<