Home Lenen Soorten

Geldleningen

Geldleningen zijn er in verschillende soorten en vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld doorlopende leningen en leningen met een vaste looptijd, en leningen met en zonder zekerheid van onderpand. Ook kunnen leningen worden onderverdeeld naar het bestedingsdoel waardoor er een hoofdverdeling ontstaat van een consumptieve lening, hypothecaire lening, effectenlening en overige leningen.

Lees meer...

 

Consumptieve lening

Een consumptieve lening is een geldlening voor een bestedingsdoel dat geen bron van inkomen oplevert. Het al dan niet aanwezig zijn van een onderpand (bijvoorbeeld woning) staat de kwalificatie van consumptieve lening niet in de weg. De hoogte van de consumptieve lening is met name afhankelijk van het bruto inkomen.

Lees meer...

 

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is een geldlening die wordt gebruikt ter aanwending van een onroerende zaak zoals een woning (huis), een gebouw of grond. Ook kunnen bepaalde (geregistreerde) vliegtuigen en boten met een hypothecaire lening worden gefinancierd. De geldlener verstrekt aan de geldgever (bank) het recht van hypotheek.

Lees meer...

 

Effecten lening

Een effecten lening is bestemd voor de aanschaf van effecten. Meestal gaat het om beursgenoteerde effecten zoals aandelen of obligaties. Door effecten te kopen met geleend geld wil de geldlener gebruikmaken van het zogenaamde hefboomeffect.

Lees meer...

 
Meer artikelen...