Home Lenen Nieuws Handige punten om te weten voordat u geld leent

Handige punten om te weten voordat u geld leent

Zoals u weet is, kost een lening geld. Het is verstandig voordat u een lening afsluit een bewuste afweging te maken.

Leen alleen als u geen beter alternatief heeft

Wilt u een aankoop niet uitstellen en heeft u spaargeld? Dan is het vaak goedkoper om uw spaargeld te gebruiken in plaats van te lenen.

Leen voor een verstandige aankoop

Een verstandige aankoop kan bijvoorbeeld een auto voor woon-werk verkeer zijn. Omdat uw huidige auto kapot is, of omdat u hoge reparatiekosten verwacht. Kijk goed naar de duur dat uw aankoop meegaat. Lenen voor iets dat kort meegaat, bijvoorbeeld een vakantie, is niet altijd verstandig.

Stem uw lening af op uw inkomsten en uitgaven

Het is verstandig om voordat u leent uw inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo ziet u of u ruimte heeft om te sparen. Als u op dit moment geen geld overhoudt om te sparen, dan heeft u ook geen geld om uw lening af te betalen. In dat geval is het verstandig om naar een oplossing te zoeken hoe u kunt besparen op uw maandelijkse uitgaven.

Stem uw lening af op uw toekomstige situatie

Kunt u in de toekomst de lening én de rente terugbetalen? Ook als u minder inkomen heeft? Bijvoorbeeld als u overweegt in de toekomst minder te gaan werken? Dit zijn nuttige vragen om te kijken of u niet alleen nu, maar ook in de toekomst, uw lening kunt betalen.

Los een bestaande lening eerst af

Voordat u een nieuwe lening aan gaat, is het verstandig om eerst de huidige lening(en) af te lossen. Zo voorkomt u dat u steeds meer schulden krijgt. U kunt ook overwegen om de huidige lening over te sluiten. Dat kan interessant zijn als de rente bij een andere kredietaanbieder lager is. Houd u rekening met een mogelijke boete bij het vervroegd aflossen.

Denk na over tussentijds aflossen

Hoe langer u een lening heeft, hoe langer u rente betaalt. En hoe duurder uw lening uiteindelijk wordt. Als u extra aflost, dan is de lening sneller terugbetaald en kost uw lening minder.

Denk na over de situatie bij overlijden

Wilt u uw nabestaanden niet met een schuld achter laten, dan is verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten ter aflossing van de lening bij overlijden.