Home Lenen Nieuws

Geld besparen op de huidige persoonlijke lening

Een bestaande lening of krediet kan vaak makkelijk worden overgesloten bij een andere bank of geldverstrekker. Het is natuurlijk ook een optie om dit bij de huidige bank te doen. Juist nu met de zeer lage rente is het verstandig om de lening over te sluiten. Besparen op de huidige lening is een goede reden om de lening over te sluiten. Of en hoeveel u kunt besparen hangt af van de hoogte van uw lening en de rente die u voor de andere lening betaalt.

Het oversluiten van een krediet

Een lening of een doorlopend krediet zijn er in verschillende vormen. Denk hierbij aan een lening of kredietfaciliteit op een winkelpas, credit card of een lening bij een postorderbedrijf. In principe komen alle deze vormen van doorlopend krediet in aanmerking om over te sluiten zodat u een lagere rente betaalt.

Hoe besparen?

Vraag bij uw bank of willekeurige financiële instelling een offerte aan en geef hierbij aan welke lening u wilt oversluiten. De bank zal vanuit de aanvraag contact opnemen met de andere geldverstrekker om de lening over te nemen. De overstap zal misschien een boete ( rente ) voor u opleveren maar het kan ook kosteloos voor u worden geregeld. Dus tijd voor actie!

 

 

Handige punten om te weten voordat u geld leent

Zoals u weet is, kost een lening geld. Het is verstandig voordat u een lening afsluit een bewuste afweging te maken.

Leen alleen als u geen beter alternatief heeft

Wilt u een aankoop niet uitstellen en heeft u spaargeld? Dan is het vaak goedkoper om uw spaargeld te gebruiken in plaats van te lenen.

Leen voor een verstandige aankoop

Een verstandige aankoop kan bijvoorbeeld een auto voor woon-werk verkeer zijn. Omdat uw huidige auto kapot is, of omdat u hoge reparatiekosten verwacht. Kijk goed naar de duur dat uw aankoop meegaat. Lenen voor iets dat kort meegaat, bijvoorbeeld een vakantie, is niet altijd verstandig.

Stem uw lening af op uw inkomsten en uitgaven

Het is verstandig om voordat u leent uw inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo ziet u of u ruimte heeft om te sparen. Als u op dit moment geen geld overhoudt om te sparen, dan heeft u ook geen geld om uw lening af te betalen. In dat geval is het verstandig om naar een oplossing te zoeken hoe u kunt besparen op uw maandelijkse uitgaven.

Stem uw lening af op uw toekomstige situatie

Kunt u in de toekomst de lening én de rente terugbetalen? Ook als u minder inkomen heeft? Bijvoorbeeld als u overweegt in de toekomst minder te gaan werken? Dit zijn nuttige vragen om te kijken of u niet alleen nu, maar ook in de toekomst, uw lening kunt betalen.

Los een bestaande lening eerst af

Voordat u een nieuwe lening aan gaat, is het verstandig om eerst de huidige lening(en) af te lossen. Zo voorkomt u dat u steeds meer schulden krijgt. U kunt ook overwegen om de huidige lening over te sluiten. Dat kan interessant zijn als de rente bij een andere kredietaanbieder lager is. Houd u rekening met een mogelijke boete bij het vervroegd aflossen.

Denk na over tussentijds aflossen

Hoe langer u een lening heeft, hoe langer u rente betaalt. En hoe duurder uw lening uiteindelijk wordt. Als u extra aflost, dan is de lening sneller terugbetaald en kost uw lening minder.

Denk na over de situatie bij overlijden

Wilt u uw nabestaanden niet met een schuld achter laten, dan is verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten ter aflossing van de lening bij overlijden.

 

 

Veel mensen hebben spijt van hun afgesloten lening

Bijna de helft van de mensen met een persoonlijke lening ervaart de lening als een last. Daarnaast had ruim 60% achteraf liever minder geld geleend. Dit komt vooral doordat mensen zich niet goed laten informeren over de rente, de aflossing en de voorwaarden van de lening. Hierdoor zijn de lasten hoger dan van te voren was gebudgetteerd.

Lees meer...

 

Persoonlijke lening, 5 aandachtspunten

Een persoonlijke lening is een geldlening voor een bestedingsdoel dat geen bron van inkomen oplevert. Of er al dan niet een onderpand (bijvoorbeeld woning) aanwezig is, staat de kwalificatie van deze lening niet in de weg. De hoogte van de lening is met name afhankelijk van het bruto inkomen. Een persoonlijke lening zie je vaak terug voor de aanschaf van een auto, boot of caravan. Voordat u een lening afsluit zijn er 5 aandachtspunten waar u op moet letten.

Lees meer...

 
Meer artikelen...