Home Hypotheken Soorten

Spaarhypotheek

Met een spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd van je hypotheek precies dat bedrag dat nodig is om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Dit gebeurt in de vorm van een levensverzekering die een vast bedrag uitkeert. Een verhoging van de hypotheekrente deels wordt gecompenseerd door een verlaging van de verzekeringspremie, dus zijn de kosten vrij stabiel. Eigenlijk is de spaarhypotheek een wat zekerdere vorm van de levenhypotheek.

Lees meer...

 

Groene hypotheek

In de woningbouw is de laatste jaren een trend waarneembaar om energiebesparende, milieuvriendelijke en duurzame materialen te gebruiken. De stichtingskosten van deze woningen zijn meestal een stuk hoger dan bij normale bouw. Sommige banken spelen op de milieuvriendelijke bouw in met de zogenaamde Groene hypotheek.

Lees meer...

 

Tweede hypotheek

Als je voor een bepaalde tijd extra geld nodig hebt, kun je een tweede hypotheek of een krediethypotheek afsluiten. Je ontvangt in feite een krediet met hypothecaire zekerheid. In veel gevallen kun je daardoor de 'overwaarde' van je woning benutten, waardoor je tot boven 100% van de executiewaarde van je woning kunt lenen. Je kunt de rente aftrekken als je het vrijkomende geld gebruikt voor het 'verbeteren' of onderhouden van je woning. In de andere gevallen is dat niet mogelijk en is er sprake van een krediethypotheek. Je profiteert dan wel van een relatief zeer lage rente.

Lees meer...

 

Effectenhypotheek

Een effectenhypotheek is een hypothecaire lening die gecombineerd wordt met een effecten­portefeuille. Gedurende de looptijd van de hypothecaire lening lost u niet af, waardoor er een maximale fiscale renteaftrek bestaat. Naast hypotheekrente wordt periodiek of eenmalig een inleg gedaan in een effectenportefeuille. Een verschil met de beleggingshypotheek is dat niet de verzekeraar, maar u zelf belegt. Aan het einde van de looptijd van de hypothecaire lening wordt de lening afgelost met de verkoopopbrengst van de effectenportefeuille.

Lees meer...

 

Hybride hypotheek

De hybride hypotheek is een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Daarom wordt het vaak een spaarbeleggings hypotheek of combinatiehypotheek genoemd

Bij de hybride hypotheek los je niet af. Je betaalt dus gedurende de hele looptijd rente over het volledige hypotheekbedrag die je onder voorwaarden kunt aftrekken. Daarnaast betaal je premie voor beleggingen of om te sparen. Je kunt kiezen om dat halverwege te schakelen tussen sparen of beleggen afhankelijk van het feit of je zekerheid wilt of kans op hoger rendement.

Lees meer...

 
Meer artikelen...