Home Hypotheken Nieuws De rentevaste periode van uw hypotheek loopt af, wat te doen

De rentevaste periode van uw hypotheek loopt af, wat te doen

De rentevaste periode is een periode waarin de hypotheekrente gelijk blijft. Aan het einde van deze periode kunt u de hypotheekrente opnieuw vastzetten voor de duur die u wenst. Ook mag u de hypotheek op dat moment boetevrij aflossen en wijzigen.

Rentevaste periode

Bij het afsluiten van een hypotheek bij een bank of een verzekeraar, maakt u afspraken over de hoe lang u het rentepercentage vastzet. Dit heet de rentevaste periode en u kunt de rente vastzetten van maandvariabel tot wel 20 jaar. Tevens geldt voor deze periode een vast rentepercentage

Duur rentevaste periode

Met een langere rentevaste periode kiest u voor meer zekerheid, omdat u precies weet hoeveel rente u voortaan betaalt. Na afloop van de rentevaste periode kan de rente wijzigen, waardoor ook uw maandlasten veranderen. Gaat de rente omhoog, dan stijgen in veel gevallen uw maandlasten ook. Bij een lagere rente dalen de maandlasten juist. Dus: als u kiest voor een korte rentevastperiode kunnen uw maandlasten al op korte termijn veranderen.

Voorstel huidige hypotheekaanbieder

Als uw rentevaste periode afloopt, krijgt u van een nieuw renteaanbod van uw huidige hypotheekaanbieder. U kunt dan kiezen uit verschillende rentevastperioden. Als u geen actie onderneemt, dan zal uw huidige hypotheek standaard worden verlengd voor een periode die gelijk is aan de vorige rentevaste periode. De hypotheekrente die daarbij hoort is gebaseerd op de geoffreerde rente en is vaak hoger dan dat er wordt aangeboden in een nieuw hypotheekvoorstel.

Wijzigen huidige hypotheek

Aan het einde van uw rentevaste periode bent u ook in de gelegenheid de hypotheek boetevrij af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit kan natuurlijk bij uw huidige hypotheekaanbieder maar ook bij een andere bank of verzekeraar. Het is zeker aan te bevelen hier gebruik van te maken want de verschillen in de hoogte van de rentepercentages zijn groot. En elke tiende aan lage rente, geeft u weer lagere maandlasten. Daarnaast is het mogelijk de huidige hypotheekvorm aan te passen aan uw huidige situatie.

Hierdoor is het aan te bevelen bij het aflopen van de rentevaste periode een afspraak te maken met een hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Tevens kunt u via internet al een goede vergelijking maken in de verschillende hoogte van de rentepercentages.