Home Hypotheken Nieuws Welke stappen moet u ondernemen voor de aankoop van een huis

Welke stappen moet u ondernemen voor de aankoop van een huis

Voordat u een huis kunt gaan kopen dient u eerst de volgende stappen te ondernemen. Daarnaast zijn de kosten van de hypotheekadviseur, de makelaar en de notaris geen standaard bedrag. Hierdoor is het voor u aan te bevelen om via internet de prijs voor deze diensten goed te vergelijken en een second opinion op te vragen.

1. Bepalen hoeveel kunt u lenen

U dient vooraf te weten hoeveel geld u kunt lenen. Hierdoor weet u in welke prijsklasse u een woning kunt kopen. Hierbij is een globale berekening al voldoende die u heel makkelijk via internet kunt doen op verschillende sites van de hypotheekaanbieder, zoals een bank of verzekeraar.

2. Uitzoeken van een huis

U kunt via internet een ruim aanbod van huizen vinden. Dit kan zeer makkelijk via bijvoorbeeld de huizensites Funda.nl, Zuka.nl en Jaap.nl. U kunt ook een makelaar inschakelen die goed bekend is in de buurt waar u wilt gaan wonen. Geeft u een zoekopdracht dan houdt de makelaar u op de hoogte van huizen die in de verkoop komen en aan uw criteria voldoen.

3. Bezichtigen van een huis

Na vinden van uw huis op internet, kunt u het gaan bezichtigen. U kunt dit zelf gaan doen of met een makelaar. Een makelaar is alert op zaken die de verkoopprijs kunnen drukken. Ook weet hij meestal meer van de wijk en het bestemmingsplan. Daarnaast verdiept hij zich ook in de technische specificaties van het huis.

4. De hypotheek bespreken met de adviseur

Voordat u een bod gaat uitbrengen op de woning van uw keuze dient u een advies te krijgen met de hypotheekadviseur. Hij zal u adviseren over de vorm van de hypotheek die het best bij u past en de daarbij behorende termijnbedragen. Het is tevens mogelijk om eventueel een verbouwing meenemen in het hypotheekadvies.

5. Onderhandel over de prijs

Als u uw droomhuis heeft gevonden en de koopprijs, eventueel inclusief verbouwing, past binnen uw budget, kunt u een bod uitbrengen op het huis. De makelaar is de aangewezen persoon die voor u de onderhandeling kunt doen.

6. Opstellen koopcontract

Na een mondeling akkoord met de verkoper kunt u het koopcontract opstellen en tekenen. In het contract wordt de koopsom van de woning, de datum van oplevering en de ontbindende voorwaarden opgenomen. In de ontbindende voorwaarden staat vermeld dat de koop doorgang kan vinden als de hypotheek wordt geaccepteerd door de hypotheekverstrekker.

7. De koop definitief maken

Bij de notaris wordt de koop definitief gemaakt. Aan het einde van het gesprek ontvangt u van de verkoper de sleutel van het huis en van de notaris de eigendomsakte. Hierin staat u als eigenaar van uw nieuwe huis vermeld.