Home Hypotheken Nieuws Het kabinet verlaagt de overdrachtsbelasting

Het kabinet verlaagt de overdrachtsbelasting

Het kabinet hoopt de huizenmarkt een flinke duw in de rug te geven door de overdrachtsbelasting voor koopwoningen gedurende ruim een jaar te verlagen van 6% naar 2%. Daarnaast dient het voor huurders makkelijker te worden om hun huis van de corporatie te kopen.

Akkoord kabinet

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de voorstellen van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. De verlaging van de overdrachtsbelasting geldt met terugwerkende kracht van 15 juni van dit jaar tot en met 1 juli volgend jaar. Deze regeling levert kopers duizenden euro's op. Voor een koophuis van € 250.000,- betekent het een belastingverlaging van € 10.000,-.

Premier Rutte

Premier Mark Rutte adviseerde potentiële kopers hun slag te slaan vóór volgend jaar zomer en niet te speculeren op een verlenging van de regeling. Hij meldde verder dat er intensief contact is geweest met de regeringspartijen en gedoogpartner PVV over het voorstel. Ook is er overlegd met de SGP, de partij die in de Eerste Kamer nodig kan zijn voor een meerderheid.

Niet afschaffen

Rutte wil de overdrachtsbelasting niet definitief afschaffen omdat belastinginkomsten nodig blijven om collectieve voorzieningen te financieren. Daarnaast is het volgens economen maar een kleine drempel voor de koop van een huis. Door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting loopt de schatkist ongeveer € 1,2 miljard euro mis, Dat wordt aangevuld door een bankenbelasting (€ 300 miljoen), door de grondslag voor de vennootschapsbelasting te verbreden (€ 340 miljoen), door de vitaliteitsregeling gefaseerd in te voeren (€ 500 miljoen) en door een potje assurantiebelasting (€ 60 miljoen). De bankenbelasting kan er komen nu ook grote EU-landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië het gaan invoeren.

Huurders                    

Verder maakt het kabinet het voor huurders makkelijker om een woning tegen een redelijke prijs te kopen van hun corporatie. Daarnaast worden huurders met hogere inkomens in de sociale sector aangepakt met een extra huurverhoging van maximaal 5%.