Home Hypotheken Nieuws Er zijn zeker mogelijkheden voor starters voor een hypotheek

Er zijn zeker mogelijkheden voor starters voor een hypotheek

Het kopen van een eerste huis door een starter is niet makkelijk en vaak net niet betaalbaar door een te lage verstrekking van de hypotheek. Om een eerste koophuis voor een starter toch betaalbaar te maken, hebben hypotheekverstrekkers een aantal voordelen voor starters.

Starters op de woningmarkt

Het is vaak moeilijk voor starters op de woningmarkt om een huis te kopen. Een droomhuis ligt meestal net buiten handbereik door het niet rond kunnen krijgen van de financiering. Gelukkig zijn er subsidieregelingen waardoor starters meer kunnen lenen. Banken en verzekeraars accepteren onder andere hypotheken die worden aangevraagd in combinatie met een Starterslening.

Hieronder vindt u de voordelen voor starters en een overzicht van de subsidies die worden geaccepteerd. Vraag naar de onderstaande mogelijkheden bij de adviseur van de bank of verzekeraar waar u de hypothecaire geldlening gaat aanvragen.

  • Meer lenen met hulp van ouders

Starters kunnen meer lenen als hun ouders garant staan. De ouders worden medeschuldenaar op de hypothecaire lening. Zij worden dan, naast de starter zelf, hoofdelijk aansprakelijk voor de betalingsverplichtingen in verband met de lening. De ouders stellen zich daarmee garant voor betaling van de maandelijkse lasten.

  • Verhuisregeling zonder afsluitkosten

Jonge mensen verhuizen veel vaker dan gemiddeld. Uit onderzoek blijkt dat consumenten in de leeftijdscategorie 20-35 jaar gemiddeld 1 tot 3 jaar in een woning blijven wonen. Met de verhuisregeling hoeft u niet opnieuw afsluitkosten te betalen als u later weer verhuist en de hypotheek weer bij dezelfde financiële instelling onderbrengt. Vaak ook niet over de verhoging.

  • Nieuwbouw tarief

Er zijn vaak speciale tarieven van de hypotheekrente voor nieuwbouwwoningen.

  • Koop Goedkoop voor starters

Hypotheekaanvragen kunnen vaak met Koop Goedkoop worden aangevraagd. Bij Koop Goedkoop wordt de woning en de grond gesplitst. Alleen voor de koopsom van de woning hoeft een hypotheek afgesloten te worden. Dit betekent dus een lagere hypotheek dan wanneer men de woning en grond moet kopen. Voor het gebruik van de grond betaalt de u huur. En op deze huur, ook wel erfpacht genoemd, krijgt u korting.

  • Starterslening voor starters

Hypotheken worden vaak geaccepteerd in combinatie met de Starterslening. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat u - op basis van uw inkomen - kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor dit verschil wordt de Starterslening toegekend. De gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten bieden haar aan als aanvulling op de eerste hypotheek van de starter. Er is een aantal voorwaarden waaraan de eerste hypotheek minimaal moet voldoen. Ook zijn er bijzondere aandachtspunten met betrekking tot de voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie.