Home Hypotheken Nieuws DNB vreest voor problemen bij huiseigenaren door oplopende rente

DNB vreest voor problemen bij huiseigenaren door oplopende rente

Door de waarschijnlijkheid dat de rente voor de hypotheek hoger wordt, zullen huizenbezitters in de problemen gaan komen. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt dat in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit.

Onzekerheid over hypotheekrente

Steeds meer huishoudens hebben tijdens de crisis hun schulden zien oplopen waardoor de verhouding tot hun bezittingen is toegenomen. Dit geeft nog geen problemen als de rente laag blijft en de werkloosheid niet al te zeer oploopt. Maar momenteel is de rente onzeker. Daarnaast drijft de economische groei in de opkomende landen de inflatie wereldwijd op. Een goed voorbeeld hiervan zijn de hogere olieprijzen.

Renteschommelingen

In het halfjaarlijkse rapport benadrukt DNB op de risico's die de stabiliteit van het financiële systeem in Nederland bedreigen. Dit varieert van banken tot pensioenfondsen. Daarnaast stelt de centrale bank dat de aard van de risico's is veranderd. Afgelopen jaren werd vooral gelet op de mogelijke "dubbele dip" in de wereldwijde economie. Nu zijn het juist de mogelijke renteschommelingen waar de toezichthouder zich zorgen maakt.

Hogere lasten

In Nederland zetten huizenbezitters hun rentetermijn relatief lang vast. Maar de aankomende 5 jaar zullen veel huishoudens hun rentevaste termijn zien aflopen. Dit is van toepassing op de helft van de huizenbezitters. Als de rente dus inderdaad gaat stijgen, worden hun maandlasten fors hoger. Om dit soort schommelingen te kunnen opvangen, moeten huishoudens meer buffers hebben. Dit kan door de hypotheek voor een veel groter deel af te lossen en daarnaast moeten aflossingsvrije hypotheken worden verminderd.

Banken en pensioenfondsen

Niet alleen huishoudens dienen een buffer te hebben. Ook bij de overheid, bij banken en bij pensioenfondsen dient dit plaats te vinden. Een aandachtspunt is het pensioenakkoord waarover werkgevers en vakcentrales momenteel onderhandelen. In dit akkoord zitten namelijk prikkels om pensioenfondsen minder buffers te geven dan in het verleden.