Home Hypotheken Nieuws Zelfstandig ondernemer beperkt in verkrijgen hypotheek

Zelfstandig ondernemer beperkt in verkrijgen hypotheek

Een aanvraag voor hypotheek door een zelfstandig ondernemer (zzp-er) worden voor meer dan 50% niet in behandeling genomen. Hierdoor kunnen veel  zzp-ers vaak alleen maar terecht bij één bank.

Strengere eisen

Uit onderzoek van FNV Zelfstandigen, die de belangen behartigen van ruim 14.000 zzp-ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, blijkt dat zzp-er worden afgewezen. Daarnaast hebben meer dan 95% van de zelfstandig ondernemers het gevoel heeft dat banken strengere eisen stellen aan zzp-ers dan aan mensen in loondienst. In het onderzoek wordt als meest voorkomende eis genoemd, is het aantonen van de jaarcijfers.

Jaarcijfers

De eis voor de aanlevering van de jaarcijfers heeft het meest betrekking op de afgelopen drie jaar. Er waren ook ondernemers die zelfs de cijfers van vijf jaar en zelfs toekomstige cijfers moesten aanleveren om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Rabobank en ING

Het merendeel van de zzp-ers zegt als enige terecht te kunnen  bij de Rabobank. Daarnaast wordt de aanvraag voor een hypotheek bij ING Bank als zeer moeizaam ervaren. Een woordvoerder van de FNV vindt dat de banken en de overheid met een oplossing moeten komen en niet met het excuus moeten komen dat iemand in loondienst meer zekerheid heeft. Als tegen argument wordt gebruikt dat een zzp-er juist meer zekerheid heeft aangezien een zelfstandig ondernemer bij verlies van één klant, kan terugvallen op zijn netwerk. Een werknemer die wordt ontslagen heeft vaak zo'n netwerk niet.