Home Hypotheken Nieuws Aflossingsvrije hypotheek moet helemaal weg

Aflossingsvrije hypotheek moet helemaal weg

Alle bestaande aflossingsvrije hypotheken moeten zo snel mogelijk verdwijnen. Als bestaande aflossingsvrije hypotheken niet worden omgezet in een variant waarbij een deel van de schuld wordt afgelost, dan komen zeer veel gezinnen in financiële problemen. Dat zegt de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Hans Hoogervorst. Om die reden moeten banken en woningbezitters met elkaar om de tafel gaan zitten om hun hypotheken om te zetten.

Hij wil nu al veel verder gaan dan minister De Jager, die kortgeleden aankondigde dat per 1 augustus er geen nieuwe volledig aflossingsvrije hypotheken meer mogen worden afgesloten. Het aflossingsvrije deel mag dan maximaal de helft van de marktwaarde van de koopwoning zijn.

Zorgen

Hoogervorst maakt zich grote zorgen over het enorme aantal aflossingsvrije leningen dat de afgelopen decennia is afgesloten. Bij deze hypotheekvorm betalen huizenkopers weliswaar maandelijks rente, maar geven ze geen cent uit aan aflossing. Zij hebben zo een optimaal fiscaal voordeel. "Heel veel woningeigenaren beseffen helemaal niet dat ze zo'n hypotheek hebben", zegt de AFM-voorzitter. Hij benadrukt dat na de looptijd de hypotheekschuld nog helemaal openstaat. "Die som moet echt wel afgelost worden." De vraag is af men daartoe dan in staat is. Als grote groepen huizenbezitters in problemen komen en er gedwongen verkopen volgen, zou dit op termijn een bom onder de huizenmarkt betekenen.