Home Hypotheken Nieuws Hypotheekgarantie dient te worden verlaagd

Hypotheekgarantie dient te worden verlaagd

De bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. De garantieregeling, waarbij huizenkopers niet hoeven op te draaien voor het verlies bij gedwongen verkoop zou in zijn geheel moeten worden heroverwogen. Daarom moet de bovengrens van € 350.000,- zo snel mogelijk omlaag. Dat zeggen economen van SEO Economisch Onderzoek in een onderzoek naar de Nederlandse hypotheekmarkt, die in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) werd uitgevoerd.

Volgens de economen heeft de garantieregeling substantiële ongewenste effecten. Zo zorgt de NHG ervoor dat huizenkopers en geldverstrekkende banken grotere risico's nemen dan zij anders hadden gedaan, het risico is immers voor de overheid. Dit kan leiden tot gevaarlijk grote risico's. Het overnemen van dit risico door de staat leidt verder tot een flinke impact op de hypotheekrente.

Verlaging

De economen van SEO vinden dat de bovengrens van de NHG, nu € 350.000,-, zo snel mogelijk omlaag moet. Het plafond van de garantie werd eerder tijdelijk verhoogd van € 265.000,- naar € 350.000,- om de negatieve gevolgen van de crisis op de woningmarkt te verkleinen. Verder zou de garantieregeling opnieuw moeten worden ingericht om het beter af te stellen op de doelstellingen.

Vier miljoen huishoudens

Ruim vier miljoen Nederlandse huishoudens beschikken over een koopwoning. Die woningen vertegenwoordigen gezamenlijk een waarde van ongeveer € 1200 miljard. Ongeveer 85% van deze huishoudens heeft een hypotheek ter financiering van de woning. De totale waarde van de hypotheekportefeuille is ongeveer zo groot als het bruto binnenlands product (bbp).