Home Hypotheken Nieuws Hypotheekrenteaftrek weer ter discussie

Hypotheekrenteaftrek weer ter discussie

De hypotheekrenteaftrek is een risico voor de Nederlandse economie en verstoort de Nederlandse huizenmarkt . Hierdoor zal de hypotheekrenteaftrek moeten worden beperkt. Dat stelden onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag in een rapport over de Nederlandse economie. Volgens de onderzoekers vergroot de aftrek de risico's die banken en huishoudens nemen.

Advies

Zij adviseren de regering daarom de mogelijkheden om rente af te trekken geleidelijk te verminderen. „Het zou helpen als daar al snel een geloofwaardige boodschap over wordt afgegeven", aldus de economen. De Minister van Financiën gaf in een reactie echter aan niets te voelen voor een beperking van de hypotheekrenteaftrek. „De huizenkoper heeft juist nu behoefte aan rust op de woningmarkt."

Economische groei

De onderzoekers benadrukten dat structurele hervormingen, zoals de aanpak van de hypotheekrenteaftrek en het verhogen van de pensioenleeftijd, helpen de Nederlandse economie gezonder te maken zonder de economische groei aan te tasten. De huidige bezuinigingen helpen wel om het overheidstekort sterk terug te dringen, maar zorgen de komende twee jaar ook voor een economische groei die lager is dan in 2010. Het IMF voorspelt voor de komende twee jaar een groei van circa 1,5%. Hoewel het overheidstekort vorig jaar sterker werd verkleind dan verwacht, ziet het IMF geen reden om het tempo van de bezuinigingen terug te schroeven.